E-mail: hi@familyfully.com

Clint Eastwood: Elämäntarina, jota et ehkä tiedä

Yleisö, joka tunnetaan parhaiten cowboy- ja poliisirooleistaan, tapasi ensimmäisen kerran pitkän, hiljaisen, komean Clint Eastwoodin pienellä näytöllä, kun hän näytteli cowboy Rowdy Yatesia menestyneessä länsitelevisiosarjassa Rawhide. Sieltä hän oli Sergio Leonen länsimaisissa elokuvissa auringon alla tuijottava käsittämätön “Mies ilman nimeä” ja “Dirty Harry” -elokuvien röyhkeä San Franciscon etsivä, joka esitti kuuluisan haasteen: “Go előre, piristä päivääni.”

Kummittavassa “Play Misty for Me” -elokuvassa Eastwood osoitti ensin, että hänen ohjaajakykynsä on yhtä runsas kuin näytteleminen. Kaksi hänen neljästä Oscaristaan on parhaan ohjauksen palkintoja – elokuvat ”Anteeksiantamaton” ja ”Million Dollar Baby” – ja kaksi muuta Oscaria ovat samojen elokuvien voittamia parhaan elokuvan palkintoja. Ohjaajana hänet tunnetaan siitä, että hän pitää kiinni budjetista ja valmistui usein ennen aikataulua. Näyttelijät sanovat haluavansa työskennellä Eastwoodin kanssa hänen pidättyneen ja tukevan tyylin vuoksi. “Hän kunnioittaa näyttelijää”, Morgan Freeman on sanonut. Hänet tunnetaan myös minimaalisten kuvausten kuvaamisesta – yksi otos tai kaksi “jos olit onnekas”, näyttelijä Tim Robbins sanoi ohjaajasta.

Kymmeniä työskentelyä takana ja hidastumisesta ei ole merkkiäkään – ei-genaarilainen. toimii edelleen – Stacker katsoi Eastwoodin elämän saavutuksia ja tapahtumia ja kokosi luettelon 25 tosiasiasta, joita et ehkä tiedä. Listan kokoamiseksi Stacker käytti sanoma- ja aikakauslehtiartikkeleita, elämäkertoja, elokuva-arkistoja, elokuvatallenteita ja -arvosteluja sekä fanisivustoja. Saatat myös pitää: 100 kaikkien aikojen parasta länsimaista elokuvaa kriitikkojen mukaan.

1930: Syntynyt San Franciscossa
Clinton Eastwood Jr. syntyi 31. toukokuuta 1930 , San Franciscossa, ja hänellä on yksi nuorempi sisko, Jeanne. Hän opiskeli Oakland Technical High Schoolia.

1950: Satunnaiset työt ja armeijan työ
Lukion jälkeen Eastwood löysi töitä metsuriksi, heinäpaalaimeksi, kuorma-auton kuljettajaksi ja uunin tarjous terästehtaassa. Hänet kutsuttiin Yhdysvaltain armeijaan vuonna 1950 ja sijoitettiin Kalifornian Fort Ordiin, missä hän opetti uimatunteja tukikohdassa. Kotiutumisen jälkeen vuonna 1953 Eastwood opiskeli Los Angeles City Collegessa ja työskenteli huoltoasemalla.

1953: Avioliitto Maggie Johnsonin kanssa
Eastwood meni naimisiin Los Angelesin Maggie Johnsonin kanssa malli, vuonna 1953. Heillä oli kaksi lasta, Kyle ja Alison. Vuonna 1964, kun Eastwood oli naimisissa Johnsonin kanssa, hänellä oli tytär Kimber Roxanne Tunisin, näyttelijä- ja stuntwoman kanssa. Eastwood ja Johnson erosivat vuonna 1984.

1955: Elokuvadebyytti hirviöelokuvassa
Eastwood läpäisi näyttötestin Universal Studiosilla, sai 40 viikon sopimuksen ja sai omansa ensimmäiset roolit vuoden 1955 hirviöelokuvissa “Olen kosto” ja “Tarantula” sekä komedia “Francis in the Navy”.

1950-luvun loppu: TV-roolit ja ruumiillinen työ
Kun hänen Universal Studios -sopimuksensa päättyi, Eastwood varasi muutaman roolin televisiossa, mutta hän tuli toimeen kaivamalla uima-altaita ja ajamalla jäteautoa. Saatat pitää myös seuraavista: 30 julkkista, jotka ovat rakentaneet massiivisia yrityksiä.

1958: Rowdy Yatesiksi tulossa
Eastwoodin murto-rooli tuli vuonna 1958, kun hän sai Rowdy Yatesin roolin länsimainen televisiosarja Rawhide. Hän jatkoi näyttelijänä cowboyta sarjan kahdeksan kauden ajan.

1960-luku: Spagettiwesternit
Näyttelijä suuntasi 1960-luvulla Italiaan näyttelemään spagettisarjaa. Westernit – ”Nurkillinen dollareita”, ”Vain muutama dollari lisää” ja ”Hyvä, paha ja ruma” – kaikki Sergio Leonen ohjaama. Työ Euroopassa toi Eastwoodille kansainvälistä huomiota.

1960-luku: “Mies ilman nimeä”
Näyttelijät James Coburn ja Charles Bronson kieltäytyivät roolista “Man” ilman nimeä”, jota Eastwood soitti Sergio Leone Westernsissä. Eastwood käytti samaa sarappia jokaisessa elokuvassa, eikä hänen sanotaan koskaan pestäneen sitä.

1967: Malpaso Productionsin perustaminen
Vuonna 1967 Eastwood perusti oman yrityksensä, Malpaso Productionsin , joka tuotti ensimmäisen western-elokuvansa “Hang ‘Em High” vuonna 1968. Malpaso Productions oli useiden Eastwoodin cowboyroolien takana elokuvissa “High Plains Drifter” vuonna 1973, “The Outlaw Josey Wales” vuonna 1976 ja “Pale Rider”. vuonna 1985, sekä Eastwoodin esittämä tosielämän vanki Frank Lee Morris elokuvassa “Pako Alcatrazista” vuonna 1979.

1971: Ohjausdebyytti
Eastwood ohjasi hänen ensimmäinen elokuva, “Play Misty for Me”, vuonna 1971. Elokuva oli psykologinen trilleri radio-diskosta (Eastwood) ja pakkomielle kuuntelijasta, jota näytteli Jessica Walter. Saatat pitää myös seuraavista: The Rat Pack, Brat Pack ja 20 muuta julkkiskaveriryhmää

1971: “Dirty Harry” saapuu näyttöön
Eastwood otti ensimmäisen kerran vastaan ikonisen kovateräisen San Franciscon etsivän Harry Callahanin roolissa vuoden 1971 elokuvassa “Dirty Harry”, joka johti jatko-osoihin “Magnum Force” vuonna 1973, “The Enforcer” vuonna 1976, “Sudden Impact” vuonna 1983 ja “The Dead Pool” 1988.

1975: Suhde Sondra Lockeen
Vuonna 1975 Eastwood aloitti 13 vuotta kestäneen suhteen näyttelijä Sondra Locken kanssa, joka päättyi katkerasti. Pariskunta teki kuusi elokuvaa yhdessä, vaikka Locken kanssa asuessaan Eastwoodilla oli poika Scott ja tytär Kathryn entisen lentoemäntä Jacelyn Reevesin kanssa. Vuonna 1989 Locke nosti 70 miljoonan dollarin palkkion kanteen Eastwoodia vastaan vaatien vahingonkorvausta ja tasapuolista omaisuuden jakoa. Yksityisessä sovinnossa Locke sai rahaa, omaisuutta ja ohjaussopimuksen Warner Bros.

1978: Komedia orangutankihahmon kanssa
Komediaan ryhtyessään Eastwood esiintyi elokuvassa vuoden 1978 elokuva “Every What Way but Loose”, joka jakaa näytön karismaattisen orangutanin nimeltä Clyde kanssa. Pariskunta kokoontui uudelleen jatko-osaa varten “Any What Way You Can” vuonna 1980. Saatat pitää myös: 70 julkkista, jotka julkaisivat bestsellerin.

1986: Carmelin pormestari
Elinikäinen kalifornialainen valittiin Carmel-by-the-Sean pormestariksi vuonna 1986 suoritettuaan kampanjan, joka lupasi muodostaa sillan 1 neliökilometrin kylän liike- ja asuinyhteisöt. Hän oli pormestari Carmelin kaupungissa, jolla ei ole katuosoitteita tai katuvaloja, yhden kaksivuotisen toimikauden ajan, eikä hän pyrkinyt uudelleenvalintaan.

1988–1992: Palkittujen elokuvien ohjaaminen
Eastwood lisäsi kasvavaan palkittujen ohjaajien luetteloonsa ja teki vuonna 1988 hänelle Golden Globen voittaneen jazzlegenda Charlie Parkerista kertovan “Birdin”, jota seurasi 1992 länsimainen “Unforgiven”, joka voitti Oscarin Paras elokuva ja paras ohjaaja. Elokuvassa “Unforgiven” Eastwood näytteli ikääntyvää asemiestä, joka otti viimeisen työpaikan.

1993: Kaksi Oscaria ja vauva
Eastwood oli ollut suhteessa näyttelijä Frances Fisherin kanssa. 90-luvun alusta lähtien, pian sen jälkeen, kun he esiintyivät yhdessä ”Pink Cadillacissa”. Hän oli myös yksi hänen tähdistään Oscar-palkitussa Unforgiven-elokuvassa, ja vuonna 1993 pari sai tyttären Francescan.

1995–2003: Draamaa ja romantiikkaa

vahva
Eastwood ohjasi ja näytteli vuoden 1995 rakkaustarinassa “The Bridges of Madison County” yhdessä Meryl Streepin kanssa sekä vuoden 2000 seikkailuelokuvassa “Space Cowboys” James Garnerin, Tommy Lee Jonesin ja Donald Sutherlandin kanssa. Vuonna 2003 hän ohjasi rikosdraaman “Mystic River”, joka ansaitsi Oscarit tähdille Sean Penn ja Tim Robbins.

1996: Toinen avioliitto
Eastwood solmi avioliiton. toisen kerran, kun hän meni naimisiin Kalifornian TV-uutisankkurin Dina Ruizin kanssa, joka oli häntä 35 vuotta nuorempi. Pariskunta sai tyttären Morganin tervetulleeksi samana vuonna, ja Ruiz esiintyi kahdessa elokuvassaan, “True Crime” ja “Blood Work”.

2004: Hitting it is big with “Million Dollar Baby”
“Million Dollar Baby”, jossa Hilary Swank näyttelee nyrkkeilijänä ja Eastwood hänen valmentajanaan, ansaitsi neljä Oscar-palkintoa: Eastwood sai parhaan ohjauksen Oscarin, elokuva voitti parhaan elokuvan, ja Swank ja Morgan Freeman palkittiin Oscarilla näyttelemisestä. Elokuva tuotti huikeat 200 miljoonaa dollaria.

2006: Kaksi katsausta toiseen maailmansotaan
Vuonna 2006 Eastwood keskittyi epätavalliseen projektiin – ohjasi kaksi maailmaa käsittelevää elokuvaa Toinen sota, yksi amerikkalaisesta ja toinen japanilaisesta näkökulmasta. “Flags of Our Fathers” tarkastelee miehiä, jotka auttoivat nostamaan Yhdysvaltain lipun Iwo Jimassa, ja “Kirjeet Iwo Jimasta” on otettu taistelukentän kirjeenvaihdosta tutkiakseen japanilaisten sotilaiden kokemuksia. “Letters” oli ehdolla neljälle Oscar-ehdokkuudelle, muun muassa parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen saajaksi. Saatat pitää myös: Julkkisten näyttämön nimet vs. heidän oikeat nimensä.

2008–2016: Jatkuva ohjaajamenestys
Eastwoodin menestyjiä ohjaajana olivat “Gran Torino” vuonna 2008 ja “Invictus” seuraavana vuonna, pääosissa Matt Damon ja Morgan Freeman. Eastwood ohjasi myös elokuvasovituksen Broadwayn hittimusikaalista Jersey Boysista, American Sniperistä Navy Seal -teräsampujasta Chris Kylestä ja Sullysta, joka on katsaus lentäjä Chesley Sullenbergerin rohkean lentokoneen laskeutumiseen Hudson-joelle.

2012: Puhuminen tyhjälle tuolille
Vuoden 2012 republikaanien kansalliskokouksessa Eastwood, joka tuki ehdokas Mitt Romneyta, ilmestyi lavalla tyhjän tuolin viereen ja puhui kuvitteellinen presidentti Barack Obama. Epätavallinen konventtiilmiö sai monet tarkkailijat ihmettelemään, miksi näyttelijä päätti yrittää niin outoa temppua.

2014: Toinen avioero
Vuonna 2014 Eastwood erosi Dina Ruizista, 35 vuotta häntä nuorempi televisioankkurinainen, jonka kanssa hän meni naimisiin vuonna 1996. Vuonna 2012 Dina näytteli tosishowssa nimeltä “Mrs. Eastwood and Company”, ja hänen kuuluisa aviomiehensä esiintyi sen yhden kauden kolmessa jaksossa. He erosivat seuraavana vuonna.

2019: Kiistanalainen katsaus ‘Richard Jewell’iin
Eastwood ohjasi vuoden 2019 elokuvan “Richard Jewell”, joka kertoi vartijasta, jota syytettiin pommi vuoden 1996 kesäolympialaisissa Atlantassa. Elokuva joutui kritiikkiin, koska siinä kuvattiin Atlanta Journal-Constitutionin toimittaja Kathy Scruggs vaihtavan seksuaalisia palveluksia FBI-agentin kanssa sisäisestä kauhasta. Journal-Constitutionin päätoimittaja ja edesmenneen toimittajan kollegat sanoivat, että elokuvan kuvaus arvostetusta toimittajasta oli loukkaavaa.

2018–2020: Lisää ohjausprojekteja käynnissä
Vuonna 2018 Eastwood näytteli “The Mule” -elokuvassa, joka on tositarina Yhdysvaltain armeijan veteraanista, joka työskentelee huumemuulina meksikolaisessa kartellissa. Vuonna 2020 hän aloitti 42. projektinsa ohjaajana – ”Cry Macho”, joka kertoo hevoskasvattajasta, joka pelastaa pojan alkoholisti äidiltään. Saatat pitää myös: 100 julkkista, jotka kasvoivat pienissä kaupungeissa.

E-mail: hi@familyfully.com